Normal_drinken_bier_jongere_jongen_tiener_drank_alcohol

In Charge is een lespakket voor leerlingen vanaf 16 jaar, gericht op het trainen van zelfcontrole. Hierdoor zijn jongeren beter in staat om verleidingen (zoals middelengebruik) te weerstaan. In het schooljaar 2017-2018 start een groot effectonderzoek. Daarin wordt onderzocht of de leerlingen na afloop van het lespakket, beschikken over meer zelfcontrolevaardigheden en of zij deze vaardigheden ook toepassen in hun dagelijks leven. Voor dit onderzoek worden nog scholen gezocht. Dit meldt Gezonde School.

Naarmate tieners ouder worden ontstaat er een betere balans tussen de verschillende hersengebieden waardoor zij beter in staat zijn zelf hun gedrag te reguleren. De late adolescentie, vanaf 16 jaar, is dan ook een geschikt moment om zelfcontrole te trainen. Het lespakket In Charge bestaat uit vier lessen en een smartphone-app; de 7-days challenge. Tijdens de lessen denken leerlingen na over verleidingen en de risico's van middelen als alcohol, tabak en drugs. Ook gaan ze zelf aan de slag met hun eigen zelfcontrolevaardigheden om een zelf gekozen verleiding te leren weerstaan.

De lessen zijn geschikt voor zowel bovenbouw voortgezet onderwijs als de eerste twee leerjaren van mbo (niveau 3 en 4). Scholen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het onderzoek kunnen contact opnemen via dgsg@trimbos.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids