Logo_logo-eco-schools

In Nederland doen steeds meer aoc-scholen mee aan het Eco Schools-programma van de Verenigde Naties. Van de 43 groende scholen die nu meedoen heeft bijna de helft inmiddels de 'groene vlag' behaald, de hoogste onderscheiding binnen het programma. Dit meldt de AOC Raad.

Eco Schools is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Door het stappenplan te doorlopen dat door de Verenigde Naties is opgesteld, wordt duurzaamheid een onderdeel gemaakt van zowel de lessen in de klas als de bedrijfsvoering van de school in zijn geheel.

Het stappenplan gaat uit van 'student-led change'. Dat betekent dat de leerlingen een belangrijke voortrekkersrol hebben in de veranderingen op school. Het programma stimuleert de leerlingen zelf activiteiten te ondernemen om duurzaamheid bespreekbaar te maken en aanpassingen door te voeren op school. Op Eco Schools is duurzaamheid bovendien een vast onderdeel van het lesprogramma en komt op verschillende manieren terug in alle vakken.

Het Eco Schools programma past goed bij aoc's omdat duurzaamheid een haast vanzelfsprekend onderdeel is van groene opleidingen. Steeds meer aoc's gaan dan ook aan de slag met het programma. De afgelopen maand behaalden het Wellantcollege Boskoop, Groenhorst Nijkerk, Terra Eelde en Citaverde Horst de groene vlag. Daarmee komt het totaal aantal scholen met deze hoogste onderscheiding op 19 scholen te staan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids