Normal_groen_milieu

Dertien Nederlandse agrarische opleidingscentra (aoc’s) staan vandaag voor de bestuursrechter in Zwolle. Ze eisen meer geld van de Nederlandse staat voor het groen onderwijs in Nederland. Dit meldt De Stentor.

Volgens de AOC Raad, belangenhartiger van het groen onderwijs, krijgen leerlingen in het aoc sinds twee jaar zo’n 25 miljoen euro minder dan leerlingen in het reguliere mbo. “Dat betekent in de praktijk dat voor een aoc-leerling jaarlijks ongeveer 800 tot 1000 euro minder beschikbaar is dan voor een mbo-leerling. Dat is onterecht en brengt bovendien het agrarische onderwijs in problemen.” In tegenstelling tot het reguliere mbo worden aoc’s niet door het ministerie van onderwijs bekostigd, maar door dat van economische zaken.
 
De groene scholen hoopten lange tijd dat de overheidssubsidie voor groen onderwijs bijgetrokken zou worden. Maar nu de formatie lang duurt, dreigen de aoc’s af te stevenen op nog een korting van 25 miljoen euro in 2018. Dat betekent dat het groen onderwijs niet anders meer kan doen dan forse bezuinigen. Klassen worden groter, er zijn minder docenten te vinden, en sommige vakken worden niet meer in de regio gegeven waardoor leerlingen verder moeten reizen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids