Normal_groen_onderwijs23423

Om de doorstroom van het vmbo-groen naar het mbo-groen te bevorderen is een goede samenwerking tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven noodzakelijk. Zij moeten samen werven en goede voorlichting geven, zodat leerlingen en ouders een beter beeld krijgen van het beroep. Dat bevordert de motivatie voor groen onderwijs. Dit blijkt uit onderzoek van NRO, meldt de organisatie.

De groene sector heeft behoefte aan goed geschoolde medewerkers, meer dan het mbo groen nu kan leveren. Dat meer studenten deze richting gaan volgen is daarom wenselijk. Een van de manieren om dat te bewerkstelligen, is de doorstroom van vmbo-groen naar mbo-groen stimuleren, want die is laag. In een onderzoek van drie groene scholen in een consortium met onderzoekers en adviseurs is gekeken wat daaraan bijdraagt.
 
Een goede samenwerking tussen vmbo, mbo en het bedrijfsleven op het gebied van werving en voorlichting kan leerlingen en ouders een betere indruk geven van de beroepsperspectieven. Ze krijgen daardoor een minder negatief beeld van de mogelijkheden van het groene beroepsonderwijs. Bovendien heeft dit een positieve invloed op de doorstroom en de motivatie voor groen.
 
Het is aan te raden vmbo-leerlingen contextrijke lessen te geven, samen met en mede door mbo-studenten. Ze krijgen dan een beter idee van het beroep en leren het mbo alvast kennen. Daarnaast is het nuttig om vakoverstijgend onderwijs te geven en het programma te verbreden door samen te werken met vmbo-scholen in de omgeving. Tot slot is het verstandig als de school actief aan zijn imago werkt en zich weet te profileren. Dit vergt zowel investering in tijd als in de onderlinge relatie tussen vmbo, mbo en het bedrijfsleven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids