Normal_dyslexie__spelling__taal

Het aantal eerstejaars studenten op de particuliere school Eurocollege dat dyslexie zou hebben, daalt elk jaar drastisch. Volgens de school, die mbo- en hbo-opleidingen verzorgt in Amsterdam en Rotterdam, hebben studenten baat bij discipline, structuur, hiërarchie en open vragen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In het begin van het jaar is 40 procent van de studenten die aan een opleiding op Eurocollege begint dyslectisch, maar na acht weken blijft daar slechts een handjevol studenten van over, aldus directeur Edu van de Walle. Volgens Van der Walle komt dit doordat de studenten voor hun opleidingen veel moeten lezen en studeren. “Als je op het EuroCollege je boeken niet leest, is de kans dat je een tentamen haalt gering. We kennen hier geen multiple choicevragen." Het begin van de opleidingen is daarom pittig, waarschuwt hij.
 
De directeur ziet door de focus op discipline, structuur en hiërarchie andere problemen waarmee studenten kunnen worstelen ook verminderen, zoals adhd, dyscalculie en gedragsproblemen “Het draait hier om focus en concentratie. Ik wil daarom van iedere student horen wat zijn of haar doel voor in de toekomst is."
 
Dyslexie was eerder deze maand onderwerp van discussie toen een hoogleraar stelde dat de leesproblemen het gevolg zijn van slecht onderwijs. Staatssecretaris Dekker twijfelt niet aan de ernst van dyslexie, maar vindt wel dat het aantal dyslexieverklaringen dat afgegeven wordt erg hoog ligt. Hij pleit daarom voor een herziening van de dyslexietesten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids