Normal_download__5_

De Amsterdamse PvdA wil dat meer jongeren gaan stemmen tijdens de aankomende verkiezingen van 15 maart. Om dit te bereiken wil de partij meer stembureaus op mbo-scholen. Daarnaast moeten mobiele stembureaus ingezet worden. Dit meldt Het Parool.

Het plaatsen van stembureaus op scholen kan voor jongeren drempelverlagend werken om te gaan stemmen. “Door stembureaus op mbo-scholen te plaatsen maak je jongeren bewuster van de verkiezingen en maak je het makkelijker om voor de eerste keer te gaan stemmen. Hoe dichterbij je ons waardevolle democratisch systeem brengt hoe bewuster jongeren hiervan worden. Daarmee verlaag je de drempel om ook aan toekomstige verkiezingen deel te nemen. Jong geleerd is oud gedaan.”aldus raadslid Sofyan Mbarki.
 
Als het aan de PvdA ligt, wordt er per stadsdeel ten minste één mbo-school als stembureau ingericht. Ook wil de partij dat het College de mogelijkheid onderzoekt om mobiele stembureaus in te zetten.
Maar liefst 850.000 jongeren mogen dit jaar voor het eerst naar de stembus in Nederland. Een op de drie jongeren stemt niet, bij ouderen is dit slechts een op de vijf. Jongeren lopen hiermee de kans uitgesloten te worden van het democratisch proces en daardoor hun mening niet gerepresenteerd te zien in de politiek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids