Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De inspectie voor het onderwijs blijft streng toezicht houden op ROC Leiden. De mbo-instelling heeft in de afgelopen periode hard gewerkt aan de verbeteren dan de kwaliteit maar de inspectie is nog niet tevreden over onder meer de financiële positie van de school en de kwaliteit van de examinering. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De onderwijsinstelling staat al enige tijd onder toezicht van de inspectie. De school kwam in 2012 in de problemen door financieel wanbeleid van het toenmalige bestuur. Dat had vervolgens zijn weerslag op de onderwijskwaliteit van de mbo-school. Het roc is op de goede weg de kwaliteit weer op peil te brengen, maar is er nog niet, zo blijkt uit het rapport 'De Staat van de instelling' van de inspectie.

Zo constateert de inspectie dat nog niet alle opleidingen voldoen aan de basisvoorwaarden. De inspectie deed extra onderzoek naar vijf opleidingen van de school en kwam tot de conclusie dat er verder controles nodig zijn. Nog te weinig studenten halen hun diploma en ook de kwaliteitsborging en het geleverde maatwerk zijn onvoldoende.

Ook financieel ziet de inspectie nog risico's bestaan. De school kreeg in 2015 40 miljoen euro van het Rijk om een dreigend faillissement af te wenden. Ondanks dat wil de inspectie de financiën van ROC Leiden in de gaten houden en erop toezien dat het budget voor kwaliteitsverbetering het juiste effect heeft.

De inspectie is positief over het personeel van het roc. Hoewel er ook op bestuurlijk niveau nog verbeterpunten zijn, prijst de inspectie de "veerkracht" van de medewerkers die heeft gezorgd voor een stijgende lijn in de kwaliteit. De aanstaande fusie met het ID College in Gouda volgend schooljaar schept ook vertrouwen bij de inspectie omdat het nieuwe kansen biedt om de kwaliteit verder te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids