Normal_kantoor_werk_werken_overleg

Wie net is afgestudeerd, kan tijdens een stage of werkervaringsplaats praktische ervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Maar soms is zo’n stage een verkapte arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld als afgestudeerden werk doen dat vergelijkbaar is met het werk van betaalde werknemers en er geen stageovereenkomst met leerdoelen is opgesteld. De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert op donderdag 16 februari 2017 een rondetafelgesprek over dit soort stagemisbruik. Wie hiermee ervaring heeft, kan die ervaringen met de commissie delen. Dit meldt de Tweede Kamer.

De aanleiding voor het rondetafelgesprek is een uitzending van het onderzoeksprogramma De Monitor van KRO-NCRV op dinsdag 3 januari 2016. Die uitzending stond in het teken van stagemisbruik. Dat komt doordat werkgevers in sommige sectoren kunnen kiezen uit een grote groep afgestudeerden die er veel voor over hebben om ergens aan de slag te gaan. Volgens De Monitor komen dit soort uitbuitingssituaties vooral voor bij psychologen, orthopedagogen en architecten. Ook de branches communicatie en media, onderwijs, mode en non-profit zouden werkervaringsplaatsen inzetten voor afgestudeerden.
 
De Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nodigt op donderdag 16 februari 2017 deskundigen, werkgevers- en brancheorganisaties uit voor een rondetafelgesprek. Daarmee wil de commissie inzicht krijgen in de (omvang van) stages na afstuderen. Ook zoekt de commissie in het rondetafelgesprek naar mogelijke oplossingen voor stagemisbruik.
 
Om het gesprek voor te bereiden, zijn de commissieleden op zoek naar de ervaringen van stagiairs, werkgevers en andere betrokkenen, zoals collega’s van stagiairs. Heb jij stage gelopen na je afstuderen en heb je dat ervaren als uitbuiting? Of ken je iemand die daarmee te maken heeft gehad? De commissie SZW wil weten welke problemen er precies spelen en hoe die volgens ervaringsdeskundigen het beste kunnen worden opgelost. Mail je bijdrage (maximaal 1 A4) vóór 31 januari 2017 naar cie.szw@tweedekamer.nl, met 'stagemisbruik' in de onderwerpregel. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids