Normal_pien_hoveling

De twintigjarige Pien Hoveling uit Koog aan de Zaan vertrok afgelopen dinsdag 29 november naar Gothenburg in Zweden. Hier vertegenwoordigt zij ons land tijdens de Euroskills 2016, het ‘EK voor beroepen’, dat van 1 tot en met 3 december plaatsvindt. Pien is nationaal kampioen Etaleren en maakt deel uit van Team Nederland: 39 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Hoveling studeert bij Nimeto Utrecht, de mbo-vakschool voor creatief, technisch en ondernemend onderwijs. Hier doet zij de opleiding Ruimtelijk Presentatie en Communicatie. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van mbo vakwedstrijden Skills Heroes.

In Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 33 vakrichtingen, waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen, webdesign en etaleren. De deelnemers worden getraind en begeleid door experts afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Hoveling wordt getraind en begeleid door expert Erika Scharff, docent bij Nimeto Utrecht. Erika houdt de komende dagen een blog bij op www.nimeto.nl/blog. Hoveling gaat twee ‘kasten’ in inrichten tijdens de wedstrijd. Ze weet nog niet welk presentatiemateriaal ze in Zweden gaat aantreffen, dat is gedeeltelijk nog geheim.

In The Swedish Exhibition & Congress Centre in Gotenburg worden door de organisatie 40.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Tijdens het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, worden veel internationale prominenten verwacht uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, waaronder een delegatie uit ons land.

De kandidaten hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. Zo’n 90 procent van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats in 54 vakrichtingen (beroepen). Dit is een stijging van bijna 60 procent in vergelijking met afgelopen jaar.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners. Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.euroskills-team.nl.

(Dit is een advertorial)