Normal_schoolkantine__vo__mbo__gezond__fruit__groente__eten

Mbo-instellingen blijken meer werk te maken van gezonde leefstijl. Dit is terug te zien op zowel visie- als beleidsniveau, in het lessenaanbod en in de plannen van de scholen voor de toekomst. Bovendien hebben scholen in het studiejaar 2015-2016 een gezonde leefstijl vaker opgenomen in onderwijs- en examenregelingen (OER) en studiegidsen van opleidingen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Een gezonde leefstijl in het mbo – stand van zaken 2016'. Dat meldt de MBO Raad.

Een gezonde leefstijl heeft het afgelopen jaar een bredere invulling gekregen op mbo-scholen. Het thema bewegen & sport krijgt wat minder aandacht in de lessen dan voorheen, terwijl de aandacht voor de overige gezondheidsonderwerpen juist toenam. Het gaat om de thema’s: voeding, relaties & seksualiteit, roken, alcohol drugs & gehoorschade en psychosociaal welbevinden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Platform bewegen en sport van de MBO Raad. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het aanbod in lessen bewegen en sport (licht) is gedaald. Verschillende mbo-instellingen (19 procent) hebben de lessen namelijk geschrapt vanwege bezuinigingen. Ten opzichte van de meting in 2014 heeft het thema voeding een prominentere plaats gekregen in zowel het beleid als in de lessen. Vrijwel alle scholen (94 procent) besteden aandacht aan dit thema in de lessen. Docenten besteden in lessen meer aandacht aan de thema’s roken, alcohol, drugs & gehoorschade (was 70 procent, is nu 85 procnet) en psychosociaal welbevinden (was 57 procent, nu 75 procent). Tot slot bevordert twee derde van de mbo-scholen een gezonde leefstijl onder medewerkers met het aanbieden van beweeg- en sportaanbod (91 procent), een fietsplan (81 procent) of ondersteuning van een bedrijfsarts (76 procent).

Het Platform bewegen en sport zet zich in voor bewegen, sport en vitaal burger- en werknemerschap. Sinds 2006 monitort dit platform ontwikkelingen in het beleid van mbo-scholen. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de stand van zaken op mbo-scholen op het thema gezonde leefstijl. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids