Logo_overijssel_wapen.svg

Van 10 tot en met 26 oktober gingen 850 studenten van het Zwolse Deltion College voor het vak Burgerschap samen met leden van Provinciale Staten aan de slag met politiek. Ze kropen in de huid van een Statenlid van een politieke partij en ervoeren zo hoe het eraan toe gaat in de politiek. Vaandaag sluiten voorzitter Bert Beun van het Deltion College en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten de College on Tour Politiek af.

De studenten speelden in de klas een Democratiespel. Tijdens dit spel waren de studenten leden van Provinciale Staten en namen ze een besluit over een voorstel van Gedeputeerde Staten over openbaar vervoer en verkeersveiligheid. Vervolgens stelden ze een advies op aan de school. Bij deze spelen was vaak ook een echt Statenlid aanwezig.

Jongeren bewust maken van politiek en openbaar bestuur is voor de provincie Overijssel belangrijk, zegt Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten: "We willen het beleid niet altijd van bovenaf opleggen. We vragen onze inwoners steeds vaker mee te denken over oplossingen. Het is dus goed dat jongeren bewust worden gemaakt van het feit dat ze invloed kunnen uitoefenen."

In elke deelnemende klas werd een beste debater gekozen. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten trekt vrijdag uit deze debaters drie studenten om hen met deze prestatie te feliciteren.

De studenten gaven per klas ook een advies aan de school over verbetering van de busverbinding station Zwolle – Deltion College. De beste drie adviezen worden vandaag gepresenteerd en de winnende klas ontvangt hiervoor een prijs. Voorzitter Bert Beun maakt het winnende advies bekend en licht de keuze toe.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids