Normal_robot__robotisering__jongere

De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) ziet geen problemen maar kansen in de door robotisering veranderende mbo-beroepen. Hiermee laten zij een positief geluid horen ten opzichte van het eerder gepubliceerde onderzoek van Deloitte waarin werd gesteld dat veel banen op termijn zullen worden overgenomen door robots. Dit meldt SBB.

De SBB wijst erop dat ook in het verleden meermalen doemscenario's werden gecreëerd met betrekking tot de toenemende automatisering. Maar voor de taken en beroepen die verdwenen, kwamen altijd nieuwe taken en beroepen op mbo-niveau in de plaats terug. Delen van het werk veranderen, maar lang niet alle beroepen verdwijnen als geheel. Sommige taken kunnen nu eenmaal niet worden geautomatiseerd. Bovendien blijft de persoonlijke dienstverlening in bijvoorbeeld ouderenzorg of in het restaurantwezen heel belangrijk.
 
Vicevoorzitter van de SBB Michaël van Straalen meent dat mbo'ers moeten inspelen in de ontwikkelingen en nieuwe en andere taken moeten leren. “Juist daarom zijn de keuzedelen waarmee we bijna realtime op ontwikkelingen inspelen zo’n uitkomst.” Uit recente analyse van de arbeidasmarkt blijkt bovendien dat de situatie in de Verenigde Staten niet zomaar kan worden doorgetrokken naar die van Nederland. Samen met het UWV zag SBB dat met name zorg, handel en techniek goede mogelijkheden bieden voor werk. In de sector techniek, waar robotisering een grote rol speelt, bestaat zelfs een tekort aan vakkundig personeel, ook op mbo-niveau.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids