Normal_roc_leiden_bij_lammenschans

ROC Leiden heeft een dagvaarding ingediend waarin de roc de dertien oud-bestuurders aansprakelijk stelt voor een schade van 40 miljoen euro. Dit is precies het bedrag dat minister Bussemaker van Onderwijs in de school had gestoken om een faillissement te voorkomen. Dat meldt Leidsch Dagblad.

De mbo-instelling kwam in financiële problemen door dure nieuwbouw en risicovolle financiële constructies om die nieuwbouw te kunnen betalen. De oud-bestuurders werden door het roc in februari al aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. De bestuurders worden niet vervolg door justitie omdat ze strafrechtelijk niets verkeerd hebben gedaan. Een commissie concludeerde dat de schoolleiding onverantwoorde risico's heeft genomen. De procedure die nu gestart is met het indienen van het kort geding gaat naar verwachting jaren duren.

De school van 9000 leerlingen balanceerde op de rand van faillissement toen Bussemaker besloot de opleiding te redden met maximaal 40 miljoen euro. Ze kreeg de Tweede Kamer maar op het nippertje mee. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids