Logo_autisme_campus

In Friesland zal per augustus 2017 het Matrixcollege geopend worden. Deze speciale middelbare school is voor leerlingen op havo- en vwo-niveau met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of een vergelijkbare indicatie. De inschrijving is deze maand van start gegaan. Ook komt er een speciale campus voor mbo-leerlingen. Dat meldt Autisme Campus.

Voor kinderen met ASS en een normale tot hoge begaafdheid is het erg lastig om passend onderwijs, goede leerplekken en geschikte woonvormen te vinden, aldus de initiatiefnemers. Vaak wordt deze groep door hun intelligentie overschat en wordt hun autismeproblematiek onderschat. Hierdoor komen de kinderen niet tot hun recht.

Het Matrixcollege is toegankelijk voor leerlingen op havo- en vwo-niveau met ASS of vergelijkbare indicatie. Ook is het college bedoeld voor leerlingen die gebaat zijn bij een soortgelijke aanpak als voorgenoemde groep. De toelatingseisen moeten nog gepubliceerd worden.

Op de Autisme Campus kunnen de jongeren gaan wonen, leren en werken en hebben ze de beschikking over deskundige begeleiding. Ze krijgen in kleine groepjes les van docenten met voldoende kennis van autisme, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en met plezier naar school kunnen gaan. De focus zal liggen op mbo en werken & leren. Mogelijk kunnen de jongeren op termijn zelfstandig gaan functioneren en eventueel buiten de campus gaan wonen en werken. De campus wordt gevestigd in een boerderij buiten Garyp. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids