Normal_rss_entry-46140

(ANP) - De PvdA wil de ongelijke kansen in het onderwijs aanpakken. De Kamerleden Mohammed Mohandis en Loes Ypma komen woensdag met veertien voorstellen om het euvel te bestrijden. Ze zijn aangeslagen door onder meer een bericht van de Onderwijsinspectie. Die concludeerde dat even slimme kinderen niet altijd even goede kansen krijgen, vaak doordat de één de steun van hoogopgeleide ouders heeft en de ander niet.

De PvdA wil onder meer dat minderjarige mbo’ers een vergoeding krijgen voor hun schoolkosten, die volgens de partij hoger uitvallen dan die van leeftijdgenoten op havo of vwo. Ook vindt de partij dat leerlingen ieder jaar moeten kunnen doorstromen naar een hoger onderwijsniveau. Verder moet een diploma altijd voldoende zijn om over te stappen op een onderwijsniveau hoger, zonder dat er nog eens extra eisen worden gesteld.

Verder moeten schooladviezen altijd worden bijgesteld als een leerling de toets zo maakt dat er meer van hem of haar mag worden verwacht dan in dat advies staat. Nu kan daar alleen om worden gevraagd. Voorts wil de PvdA dat scholen met veel kinderen van laagopgeleiden extra steun krijgen.

"Uit eigen ervaring weet ik hoeveel drempels er zijn. Als je geen hoogopgeleide ouders hebt is er geen huiswerkbegeleiding, geen toetstraining en geen ouder die aan de bel trekt als je cijfers iets minder zijn”, aldus Mohandis.

De Kamer debatteert woensdag over onderwijs.