Normal_kantine

In het middelbaar beroepsonderwijs is twaalf procent van het aanbod in de automaten ongezond. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat onderzoek deed naar 654 schoollocaties in het mbo. De scholen werden benaderd om een vragenlijst in te vullen. 

Uit het onderzoek blijkt dat de scholen de afgelopen jaren meer aandacht hebben besteed aan gezonde voeding. Toch kan het nog beter, want slechts 12 procent van het automatenaanbod en 44 procent van de voeding in de kantine is gezond.

Volgens de scholen die gereageerd hebben bestaat het aanbod in de kantine bij 85 procent van de mbo scholen uit meer basisproducten (groente, fruit, brood en zuivelproducten) dan niet- basisproducten (snoep, hartige snacks en met suiker gezoete frisdrank). Het aandeel niet-basisproducten is hoger in de automaten dan in de kantine.

Bij 70 procent van de mbo-scholen maakt informatie over gezonde voeding deel uit van het lesprogramma of projecten. Verder stimuleren bijna alle scholen een betere voedingskeuze op school door bijvoorbeeld gezondere producten op zichtbare plaatsen en goedkoper aan te bieden dan ongezonde.

Volgens de richtlijn Gezonde Schoolkantine van het Programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum heeft een school een gezonde schoolkantine als het assortiment van de schoolkantine en de automaten samen minimaal 75 procent basisproducten en maximaal 25 procent nietbasisproducten bevat. Van de scholen die in beeld zijn bij het Voedingscentrum, voldoet eind 2015 38 procent van de mbo scholen aan dit criterium.

© Nationale Onderwijsgids