Logo_logo_2016bannergskschaal

Twee schoollocaties van ROC Midden Nederland in Utrecht en het Tessenderlandt College in Breda voldoen aan de nieuwe richtlijnen Gezondere Kantines. Het Tessenderlandt voldoet aan de Richtlijnen Goud en de twee schoollocaties van ROC Midden Nederland voldoen aan de Richtlijnen Zilver. De scholen hebben de Zilveren en Gouden Schoolkantine Schalen 2016 van de Schoolkantine Brigade ontvangen. Dat meldt het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuwe richtlijnen voor schoolkantines ontwikkeld. De nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines kent twee niveaus: zilver en goud. Het belangrijkste uitgangspunt van deze nieuwe richtlijnen is dat de hele kantine een gezonde uitstraling heeft, terwijl leerlingen hun keuzevrijheid behouden.

De locaties Kretadreef en Brandenburchdreef van het ROC Midden Nederland en het Tessenderlandt in Breda voldoen aan de nieuwe richtlijnen. De Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum bekeek het assortiment en de uitstraling: “In deze kantines liggen de betere keuzes vooraan en opvallend in het zicht geplaatst, wordt fruit en groente aantrekkelijk gepresenteerd en water drinken gestimuleerd. De Schalen zijn een mooie beloning voor hun harde werk. Hopelijk kunnen we dit jaar nog veel meer Schalen uitdelen”, zegt Heleen Schuit. Op het Tessenderlandt wordt gratis thee verstrekt en hebben ze ervoor gezorgd dat de frietkraam, die jarenlang voor de school stond, in goed overleg met de eigenaar is verplaatst.

Aan ruim 350 scholen is in 2015 een Schoolkantine Schaal uitgereikt. Dat wil zeggen dat de scholen hun kantines gezond hebben gemaakt aan de hand van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Door het succes van het programma De Gezonde Schoolkantine, kunnen nu zo’n 300.000 leerlingen in hun schoolkantine gezonde keuzes maken. 

© Nationale Onderwijsgids