Logo_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

'Het' mbo bestaat niet, maar is als onderwijssector en opleidingsroute naar de arbeidsmarkt ontzettend belangrijk. Dat is wat Sjoerd Karsten laat zien in zijn boek 'De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta'. Op dinsdag 12 april vindt in het Utrechts Centrum voor de Kunsten de presentatie van zijn boek plaats. Dat meldt ecbo.

Zo'n veertig procent van de beroepsbevolking heeft een mbo-opleiding gevolgd. Van de jongeren die op dit moment onderwijs volgen, gaat meer dan een half miljoen naar het mbo. Het mbo is daarmee de hoeksteen van ons onderwijsstelsel. Toch is het beeld dat mensen van het mbo hebben onscherp of onvolledig. Het boek van Karsten brengt hierin verandering. De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta behandelt alle belangrijke thema's rond het mbo: de voorgeschiedenis van het mbo, de huidige stand van zaken en ook toekomstige ontwikkelingen.

Het boek is een nuchtere analyse: wetenschappelijke inzichten en pakweg honderd interviews met sleutelfiguren uit het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap vormen de basis. Karsten bespreekt actuele en heikele vraagstukken: bestuurlijke problemen, professionaliteit van docenten, de variatie aan studenten en hun arbeidsmarktperspectieven. Ook bevat het boek een aantal portretten van (oud)-mbo'ers.

Tijdens de presentatie komt niet alleen Karsten zelf aan het woord, maar ook belangrijke stakeholders uit het mbo. Zo laten onder meer Nicky Nijhuis, voorzitter van JOB, Inge Vossenaar, directeur mbo bij OCW, Marjolein Held, voorzitter van de BVMBO, en Anke van Bodegom, MBO Raad, hun licht schijnen op de inhoud van boek onder leiding van Jeanette Noordijk van Koning Willem 1 College.

Karsten werkte als onderwijssocioloog aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. In Amsterdam was hij bijzonder hoogleraar beleid en organisatie beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en levenslang leren. Hij onderzocht actuele onderwerpen zoals sociale ongelijkheid, etnische segregatie en burgerschap. Karsten is een bekende expert in het mbo.

© Nationale Onderwijsgids