Normal_geld_munten

Meer dan de helft van de mbo-scholen staat er de laatste drie jaar financieel goed voor. Twee scholen duiken diep in de rode cijfers: roc Leiden en Landstede in Zwolle. Dit blijkt uit een analyse van de MBO-Raad, aldus de Volkskrant.

Uit cijfers van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat de mbo-scholen over 2015 gemiddeld een klein positief resultaat boekten van 1.1 procent. In vergelijking met 2013 werd er meer geld besteed aan docenten en onderwijsondersteunend personeel en minder aan huisvesting. PwC onderzocht de scholen op drie belangrijke financiële indicatoren. Vooral vakscholen en kleinere instellingen scoorden minimaal drie jaar achter elkaar een voldoende hierop.
 
Twintig scholen behaalden in 2014 een onvoldoende op een van de indicatoren. Roc Leiden en Landstede in Zwolle zijn de grote probleemgevallen. Beide instellingen scoorden in 2014 op alle drie financiële indicatoren onder de maat. Roc Leiden kwam in financiële problemen door de bouw van twee panden. Landstede staat al sinds 2011 onder verscherpt financieel toezicht, maar laat inmiddels jaarlijkse verbeteringen zien.
 
© Nationale Onderwijsgids