Normal_e86656c5-4cce-4b49-b5dc-745c39b01542

Tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 raakten 206 mensen gewond aan hun ogen. De helft van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger en meer dan de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand anders werd afgestoken. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen en start de campagne: doneer Euro2 en krijg een vuurwerkbril cadeau. Dat meldt het Oogfonds.

Edith Mulder, directeur Oogfonds: "Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren tijdens de jaarwisseling. We moeten kinderen aanleren dat vuurwerk niet alleen mooi, leuk en feest is, maar ook oppassen geblazen." Het dragen van een vuurwerkbril kan veel ellende voorkomen. Een goede vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: "Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer doen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Het dragen van een vuurwerkbril op oudejaarsdag moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een gordel in de auto."

Doneren kan tot en met 27 december op www.oogfonds.nl/vuurwerk. Dan is de vuurwerkbril vóór 31 december in huis.