Normal_normal_800px-roc_leiden_lammenschans

Het ROC Leiden moet mogelijk een deel van het geld dat het krijgt om de school te redden, gebruiken voor een nieuw schoolplein bij de locatie Lammenschans. De overeenkomst voor de aanleg van het tienduizend vierkante meter grote plein is nog getekend door het voormalige bestuur van het ROC Leiden. Als er geen andere oplossing wordt gevonden, kan het zijn dat het ROC tot negenhonderdduizend euro moet bijdragen aan het plein. Dit meldt de Telegraaf. 

Zowel minister Bussemaker van Onderwijs als het huidige bestuur van ROC Leiden wil niet dat de noodsteun gebruikt wordt voor de bouw van het plein. Toch zal het daarop uitdraaien als de kwestie niet wordt opgelost.

Om het plein aan te leggen moet een nabijgelegen autogarage wijken. De gemeente Leiden is al sinds 2005 met de eigenaar van de garage in gesprek. De eigenaars willen zich niet laten uitkopen en daarom probeert de gemeente hen nu te onteigenen. Het ROC Leiden is hier naar eigen zeggen nooit formeel bij betrokken geweest. Toch presenteerde PVV-Kamerlid Beertema tijdens het algemeen overleg over de kwestie een vaststellingsovereenkomst die ook door het ROC is ondertekend. Inmiddels is deze vervangen door een andere overeenkomst maar daarmee is het probleem van het plein nog niet opgelost. Dit kan het ROC duur komen te staan.

Beertema heeft grote kritiek op de grote van het plein. Ook andere Kamerleden zijn verbijsterd dat het geld dat voor het onderwijs bedoeld is nu voor een groot deel dreigt op te gaan aan huurlasten en de komst van het nieuwe plein. Vooral ook omdat het ROC juist in de problemen kwam door de nieuwbouwdrang van het voormalige bestuur.

Overigens gaat het volgens het ROC Leiden niet alleen om een schoolplein voor de mbo-instelling maar moet het plein een stadsplein worden dat ook toegang biedt tot de studentencampus op het Bètaplein en het Da Vinci College. Het plein maakt deel uit van het bestemmingsplan voor het   Bètaplein van de gemeente Leiden, aldus het ROC in een verklaring op de website.

© Nationale Onderwijsgids