Normal_normal_jongeren2423

Op 1 oktober hebben onderwijspartners, gemeente Lelystad en Werkbedrijf Lelystad de bestuurlijke uitwerking ondertekend, die aangeeft hoe de sluitende aanpak voor kwetsbare jongeren in Lelystad vorm krijgt. Het samenwerkingsverband geeft veel nieuwe mogelijkheden om kwetsbare jongeren via hun eigen mogelijkheden naar een startkwalificatie of duurzame arbeid te begeleiden. Dat meldt gemeente Lelystad.

Begin dit jaar is de samenwerking voor kwetsbare jongeren tussen gemeente en onderwijspartners formeel bekrachtigd in de ondertekening van een convenant. Inmiddels is een aantal nieuwe stappen gezet in deze ketensamenwerking voor kwetsbare jongeren. Zo is een gezamenlijk functioneel jongerenloket rondom de entreeopleiding gerealiseerd: Matchpoint. Het expertteam zorgt onder andere voor melding en doorverwijzing naar de meest passende leer- en/of werkomgeving en voor bemiddeling en ondersteuning van korte duur om zo, op basis van diagnose en onderzoek, gezamenlijk te bepalen wat de meest passende route van onderwijs naar arbeidsmarkt is. Ook zorgt het expertteam voor plaatsing en monitoring van de jongeren om te kunnen beoordelen of de ketensamenwerking effectief en efficiënt is en de jongeren daadwerkelijk geplaatst worden.

Daarnaast is een gedifferentieerde aanpak van de entreeopleiding met een extra uitstroomprofiel richting arbeid ontwikkeld: Entree Arbeid. Met als basis Vaartweg 67 en middels uitvoering op verschillende locaties en met inzet van de specifieke deskundigheid van die locaties, leidt dit tot een betere start op de arbeidsmarkt voor jongeren van 16 tot 27 jaar zonder diploma. Via begeleiding en training in de meest passende leer- en werkomgeving en met de benodigde ondersteuning van de talentmeester staat het behalen van een gerichte arbeidskwalificatie voorop.

© Nationale Onderwijsgids