Bram en Simon op Schiphol. Foto geleverd door Groenhorst Velp
Kunnen nuchtere hoveniers in opleiding uit ons koude kikkerlandje indruk maken met een Braziliaanse sfeertuin in São Paulo? Het antwoord is: jazeker! Tijdens de 43e editie van WorldSkills (‘WK voor beroepen’) leverden Simon Kuiperij en Bram Wevers een topprestatie, die is beloond met de 4e plaats en een medaille voor excellence. Dit meldt Groenhorst Velp. 
Op 6 augustus begon het Braziliaanse avontuur voor Bram (rechts) en Simon (links) van Team Nederland. Beide studenten van Groenhorst Velp zijn nationaal kampioen tuinaanleg en vertegenwoordigden ons land in de categorie Landscape Gardening. In deze categorie namen ze het op tegen vijftien concurrenten.
 
Bram en Simon vier dagen lang bijna onafgebroken aan de aanleg van de tuin van 7x7 meter. Tijdens de wedstrijddagen waren Simon en Bram helemaal op zichzelf aangewezen en mocht hun meegereisde begeleider Bas van Swigchem zich niet op de wedstrijdvloer laten zien. “De kracht van Simon en Bram is dat ze een hecht team vormen en fantastisch samenwerken. Ze hebben elk hun specialiteit en vullen elkaar prima aan”, aldus Van Swigchem die behalve begeleider ook jurylid was namens branchevereniging VHG.  
 
Van Swigchem: “WorldSkills is een vakwedstrijd waarbij de deelnemers laten zien dat ze de techniek van het vak beheersen”. De aanleg van de tuin was volgens hem pittig en bewerkelijk, maar goed te doen. De uit flagstones opgebouwde muur vond hij de lastigste klus. “Vooraf hebben we dit onderdeel goed geoefend. De drie landen die een moeilijke muur goed en snel voor elkaar hadden, bleken later ook de winnaars, Italië behaalde het goud en de UK en Zwitserland ontvingen het zilver."
 
Naast Simon Kuiperij en Bram Wevers ging er dit jaar nog een student van Groenhorst Velp naar WorldSkills. Als nationaal kampioen bloembinden vertegenwoordigde Sharyn Jager ons land in de categorie Floristry. Ze behaalde de 14e plaats.
 
© Nationale Onderwijsgids