Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Gisteren is het WK voor beroepsopleidingen van start gegaan. Minister Bussemaker van Onderwijs is een groot voorstander van WorldSkills 2015. Vakwedstrijden als deze, zo stelt zij, dagen jongeren uit om het beste van zichzelf te laten zien. Bussemaker is zelf naar Brazilië afgereisd om de 35 Nederlandse mbo-studenten die deelnemen aan de wedstrijd persoonlijk aan te moedigen. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Alle mbo-studenten ontvingen voorafgaand een persoonlijke brief van minister Bussemaker waarin ze de Nederlandse vaktalenten veel succes wenste. De vakwedstrijden duren tot en met aanstaande zondag 16 augustus. Volgens Bussemaker is het belangrijk dat onderwijsinstellingen jongeren stimuleren om deel te nemen aan vakwedstrijden, zoals EuroSkills en WorldSkills. “Deze wedstrijden dagen jonge vaktalenten uit om op het hoogste niveau het beste van zichzelf te laten zien. Om te tonen wat er mogelijk is als je een vak écht beheerst. Want een goed vakman of vakvrouw snapt het complexe samenspel van vaardigheden, kennis en ervaring. Dat is het echte vakmanschap, iets om ongelofelijk trots op te zijn,” aldus Bussemaker.
 
Bussemaker is op dit moment in Brazilië en zal ook een bezoek brengen aan de wedstrijdvloer van WorldSkills om de Nederlandse deelnemers ter plekke toe te juichen. Op vrijdagochtend 14 augustus neemt minister Bussemaker daarnaast samen met haar internationale onderwijscollega’s deel aan een World Skills conferentie over de kansen van het beroepsonderwijs. Tijdens de conferentie wordt met elkaar gesproken over meer erkenning van vaardigheden en het potentieel van het beroepsonderwijs, ook in het licht van het tegengaan van jeugdwerkloosheid. Er worden goede voorbeelden en ervaringen uitgewisseld en verdere samenwerkingsmogelijkheden besproken.
 
© Nationale Onderwijsgids