Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Mensen met een laag opleidingsniveau hebben meer kans op het krijgen van dementie dan mensen met een hoog opleidingsniveau. 33 procent van de patiënten die dementie heeft, had kunnen voorkomen dat zij de ziekte kregen als zij gezonder hadden geleefd. Dit concluderen wetenschappers van het Erasmus MC. Een belangrijke oorzaak van dementie is een hoge bloeddruk (16 procent). Dit meldt de NOS.

De wetenschappers onderzochten in 25 jaar tijd ruim 15.000 ouderen wonend in de wijk Ommoord. Uit de studie blijkt dat mensen met een hoge opleiding minder kans hebben op het krijgen van dementie dan mensen die een lage opleiding hebben gevolgd. Volgens de wetenschappers worden de gevolgen die ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren verminderd wanneer iemand een hoge opleiding volgt. "Als je op jonge leeftijd een hoge opleiding volgt, vormen je hersenen een reserve die later beschermt tegen de ziekte", aldus onderzoeker van het Erasmus MC.

De bevindingen van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd op een alzheimercongres. Bij ongeveer eenderde van de patiënten, zo stellen de onderzoekers, had voorkomen kunnen worden dat zij dementie kregen als ze gezonder hadden geleefd. Een hoge bloeddruk, diabetes en roken zijn de belangrijkste, bekendste veroorzakers van dementie. Uit dit onderzoek blijkt echter dat een hoge bloeddruk verantwoordelijk is voor 16 procent van alle dementiegevallen. Hieruit concluderen de wetenschappers dat als mensen gezonder leven en hun bloeddruk in de gaten houden, zij een kleinere kans hebben op het krijgen van dementie.

© Nationale Onderwijsgids