Logo_logo_logo_logo_header_logo

Er wordt een systeem ontworpen voor schoolcomputers om radicaliserende jongeren op te sporen. Het systeem geeft een waarschuwing zodra een leerling op bepaalde jihad-termen zoekt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet niets in dit systeem. Volgens de organisatie is dit een te zware inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van scholieren. Dat meldt BNR.

Met steun van het ministerie van Onderwijs werkt Stichting Importunus aan het systeem voor schoolcomputers. Het programma is origineel bedoeld om ongewenst digitaal gedrag tegen te gaan, maar wordt nu aangepast om ook radicaliserende jongeren op te sporen. Het CBP is van mening dat het systeem de privacy van de leerlingen te zwaar aantast. Ook de scholierenorganisatie LAKS staat niet achter het plan.

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het CBP, noemt het systeem een “massale inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van scholieren: onschuldige kinderen.” De vicevoorzitter vraagt zich af of dit plan nu echt nodig is en of er geen andere oplossing is. “Elk weldenkend mens vindt dat ook scholen hun ogen en oren open moeten houden en alert moeten zijn op radicalisering. De volgende vraag is: is dat het juiste middel?”, aldus Tomesen. 

© Nationale Onderwijsgids