Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Voor mbo’ers Sociaal Werk ligt de toekomst in de wijken, daar is een groeiende behoefte aan de directe aanpak van de mbo’ers. Dit is de uitkomst van een conferentie met onderwijs en gemeente. Het ROC van Amsterdam organiseerde de conferentie samen met welzijnsorganisatie IJsterk en ROC Top, de insteek is om praktijk- en toekomstgericht te kunnen opleiden.

Met ingang van volgend schooljaar start het ROC van Amsterdam met een vernieuwde opleiding Sociaal Werk, die zo goed mogelijk moet aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Daarom initieerde het ROC van Amsterdam een conferentie met het werkveld, onderwijs en gemeente. Daar kwam afgelopen donderdag uit naar voren dat er een toenemende vraag is naar sociaal werk in de wijk, met name naar het directe contact met bewoners.

Mbo‘ers zijn door hun praktische opleiding en aanpak daar bij uitstek voor geschikt. Al tijdens de conferentie is een eerste inventarisatie gemaakt waar de mbo’ers Sociaal Werk zich tijdens hun opleiding op moeten richten, om straks zo goed mogelijk aan deze vraag te voldoen. Daar wordt in de nieuwe opleiding op geanticipeerd.

Op de conferentie, met zo’n vijftig deelnemers, waren ook stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki en Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA). Beiden benadrukten het belang van mbo’ers in de wijken van Amsterdam. De kracht van mbo’ers is dat zij  ‘denkende doeners’ zijn, aldus Jadnanansing. “Mbo-ers zitten overal in de samenleving en zien wat er nodig is. Wij moeten nadenken over hoe wij deze denkende doeners kunnen laten bloeien. Het mbo is de leverancier van alle goede dingen in onze stad.’’ Het ROC van Amsterdam en ROC Top gaan aan de slag met de uitkomsten van de conferentie, die zij verwerken in een nieuw opleidingsmodel. De conferentie krijgt een vervolg.

© Nationale Onderwijsgids