Sharon Dijksma is op weg naar de bijenstal in Groen Leefpark Ede. Achter haar (vlnr) Bram Wits (politiek assistent Sharon Dijksma), Mark Dees (directeur Groenhorst Ede), Raşit Görgülü (PvdA-raadslid in Ede), Ton Spierings (mbo-coördinator Groenhorst Ede)

“Bijen zijn van levensbelang voor onze voedselvoorziening. Juist daarom is het terecht dat de foodopleiding van Groenhorst Ede een bijenstal opent met het oog op meer biodiversiteit.” Dat zei Sharon Dijksma (staatssecretaris van Economische Zaken) vanmiddag bij haar bezoek aan Groenhorst Ede.
Met de onthulling van een plaquette opende Sharon Dijksma de bijenstal. Op de plaquette staan de logo’s van de deelnemende partijen: Groenhorst Ede, CSG Het Streek, ROC A12 en Bèta Techniek.

Kennis
Met haar bezoek aan de mbo-opleidingen Food en Toegepaste biologie van Groenhorst Ede onderstreepte de staatssecretaris het grote belang van voldoende kennis over ons (toekomstige) voedsel. “De huidige generatie mbo-studenten kan het verschil maken door in hun toekomstige baan oog te hebben voor minder voedselverspilling, alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en meer biodiversiteit”.

PvdA-raadslid
Dijksma werd vergezeld door de heer Raşit Görgülü, PvdA-raadslid in Ede. Zijn boodschap was helder: “De komende dertig jaar groeit de wereldbevolking van zes miljard naar negen miljard mensen. De kennis die nodig is om al deze mensen van voldoende voedsel te voorzien, komt voor een belangrijk deel van foodopleidingen.” Volgens het PvdA-raadslid leveren jongeren die voor een foodopleiding kiezen een wezenlijke bijdrage aan een gezonde toekomst.

College Tour
Vervolgens ging Sharon Dijksma in de school het gesprek aan met een groep mbo-studenten van de opleidingen Food en Toegepaste biologie. In een College Tour-achtige setting konden studenten vragen stellen aan Dijksma. Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals reclame voor vlees, het toezicht door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), de Oostvaarder plassen en insecten als eiwitvervangers. Bram Vullings (20) zit in het eerste jaar van zijn mbo-opleiding. Hij was blij met de antwoorden van Sharon Dijksma. “Ze was heel toegankelijk en gaf steeds duidelijke uitleg. Ook op mijn vraag over het niveauverschil tussen mbo en hbo ging ze goed in.”

Informatieavond Foodopleiding
Studenten die geïnteresseerd zijn in de Foodopleiding van Groenhorst zijn op donderdag 19 juni van harte welkom tijdens een informatieavond. De avond is van 18.00 – 20.00 uur bij Groenhorst Ede aan de Zandlaan 31 in Ede.

© Nationale Onderwijsgids