Normal_download__5_

Het agrarisch opleidingscentrum Groenhorst (vmbo en mbo) in Ede heeft een stuk grond achter de school ontwikkeld tot Groen Leefpark. Een groen gebied waar interactie tussen mens en natuur bijna vanzelf gaat. Achter in het Groen Leefpark, grenzend aan de moestuinen, zoemen sinds kort 20.000 Noord-Duitse bijen. 

Gedragsonderzoek bij bijen
Toen imker Evert Willemsen hoorde van de plannen voor het Groen Leefpark zocht hij contact met Groenhorst Ede om over een bijenstal te praten. Marlies Beukenkamp, docent Toegepaste biologie, zag het verzoek wel zitten en bedacht een plan. “Een bijenkast zou voor onze mbo-leerlingen Toegepaste biologie een prachtig leerobject zijn voor bijvoorbeeld gedragsonderzoek. Maar ook in het vmbo kunnen leerlingen tijdens de lessen voeding iets doen met honing. Daarbij komt dat het Groen Leefpark straks een open verbinding met de aangrenzende kinderboerderij krijgt, waardoor bezoekers zo het leefpark in lopen. Ook voor hen is een bijenstal interessant.”

ROC A12
Het ROC A12 leverde de kasten voor de bijenstal. Voor hun mbo’ers bouwkunde zoekt de school bouwprojecten waarmee de leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen. Docent bouwkunde Johan van der Made vertelt dat een tweedejaars leerling van de niveau 4 opleiding zich direct opwierp als projectleider. “Hij zag de klus helemaal zitten. Samen met vier medeleerlingen maakte hij 3D tekeningen hoe de bijenstal er precies uit moest komen te zien.” Na het nodige voorwerk is de houten bijenstal in drie dagen in elkaar gezet. Drie vmbo-leerlingen van Het Streek hielpen hierbij. Van der Made vertelt dat zijn school steeds vaker samenwerkt met partijen uit Kenniscampus Ede. “Dat vraagt wel een stuk afstemming, maar voor de leerlingen levert het prachtige leerprojecten op.”

© Nationale Onderwijsgids