Normal_roc_leiden

Het vorige bestuur van ROC Leiden heeft dusdanig nadelige vastgoedcontracten afgesloten dat het ministerie van OCW inmiddels een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken. Het ROC staat al sinds juli 2012 onder verscherpt financieel toezicht en de financiële continuïteit van het ROC blijft vooralsnog onzeker. Dit blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers 2012. 

Voorheen was het ROC verspreid over tientallen locaties. Door het in eigen beheer bouwen van twee grote panden (locatie Lammenschans en locatie Centraal Station), konden deze locaties samengevoegd worden. 
Het grootste financiële zorg is het in 2011 opgeleverde gebouw bij station Lammenschans. Het pand komt voort uit een zogenaamde sale-and-lease-back constructie, die het ROC afsloot met investeringsmaatschappij Green Real Estate. Het gebouw kostte 92 miljoen euro en werd voor 75,6 miljoen aan Green Real Estate verkocht, waarbij contractueel werd vastgelegd dat het ROC het gebouw in 2031 voor 73 miljoen euro zal terugkopen. In de tussentijd huurt het ROC – een klein gedeelte van het pand wordt gehuurd door het Da Vinci College – voor momenteel ongeveer 3 miljoen euro per jaar. 
 
Het ROC Leiden heeft verder te maken met aflopende kredieten van 15 miljoen euro en een tegenvaller van zo'n 8 miljoen euro, omdat een al geboekte verkoop van een oude locatie tot op heden niet is doorgegaan. Ook vallen verwachte rendementen van een beleggingsdepot fors tegen, waarvan een deel was bestemd voor de terugkoop van Lammenschans. 
 
Het huidige bestuur is druk bezig de contracten aangepast te krijgen. ““We doen er alles aan om de verplichtingen zo aangepast te krijgen dat de continuïteit van het roc ermee gediend is,” aldus directeur bedrijfsvoering Corné Baatenburg de Jong. Hoewel het eigen vermogen van 33 naar 21 miljoen euro is geslonken, zal het ROC niet ten onder gaan, volgens bestuursvoorzitter Jeroen Knigge in het Onderwijsblad. “We hebben de garantie van de bank dat ze ons niet zullen laten vallen.”
 
© Nationale Onderwijsgids