ROC van Amsterdam

Bij de opleiding Juridische Dienstverlening van de ROC van Amsterdam is examenfraude gepleegd. Het ROC werd hierover anoniem getipt, waarna uit onderzoek van de school is gebleken dat er inderdaad fraude is gepleegd met het schoolexamen van het vak Recht.

Het ROC vergeleek de resultaten van de schoolexamens, die via Whatsapp en SMS te koop zouden zijn aangeboden. De resultaten bleken beduidend hoog, waarmee de fraude werd bevestigd. 
 
De betreffende examens zijn ongeldig verklaard en de getroffen leerlingen hebben een brief gekregen. Hierin wordt door het ROC verzekerd dat de kwaliteit van de opleiding niet is aangetast en wordt de leerlingen de mogelijkheid geboden de examens morgen en overmorgen opnieuw te maken. 
 
Omdat het gaat om schoolexamens en niet om centrale examens, heeft de fraude geen verdere landelijke gevolgen. Wel heeft het ROC de Onderwijsinspectie op de hoogte gesteld van het voorval. Ook heeft de school een recherchebureau ingeschakeld dat de komende weken leerlingen, docenten en overige medewerkers zal ondervragen over de kwestie.