Normal_13806960690064_1

(Novum) - Criminelen tot 23 jaar kunnen bij een veroordeling terug naar school worden gestuurd om hun diploma te halen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Hij spreekt van een tbo-maatregel, waarmee ter beschikking van het onderwijs wordt bedoeld.

Door criminelen terug naar school te sturen worden volgens Teeven twee vliegen in één klap geslagen. Doordat ze in de schoolbanken zitten kunnen ze zich niet schuldig maken aan nieuwe misdrijven en tegelijk wordt hun kans op normaal werk vergroot. De maatregel werd al genoemd in het regeerakkoord.

Jongeren die veel spijbelen en vroegtijdig hun school verlaten komen vaker in aanraking met justitie. Ze plegen vaak meerdere lichte delicten. Met de maatregel moet worden voorkomen dat ze verder het verkeerde pad op gaan. Het kabinet wil dat de jongeren extra begeleiding krijgen. Reclassering moet ervoor zorgen dat zij hun opleiding voltooien. Scholen kunnen bij reclassering aan de bel trekken als het fout dreigt te gaan.

De rechter kan de tbo-maatregel ook in combinatie met bijvoorbeeld jeugddetentie opleggen. In dat geval wordt de straf meteen uitgezeten, maar volgt de jongere in de inrichting al onderwijs.

De tbo-maatregel duurt maximaal twee jaar. Als een jongere zich niet aan de afspraken houdt, gaat hij alsnog de cel in.