Politieagenten, Politieopleiding, Politieacademie

DEN HAAG (Novum) - Het ministerie van Veiligheid en Justitie, het college van bestuur en de raad van toezicht van de Politieacademie zijn alle verantwoordelijk voor een ernstige crisis in de opleiding van politieagenten. Dat staat in een vertrouwelijk verslag van een onderzoek dat is gedaan naar de problemen bij het politieonderwijs, schrijft NRC Handelsblad.

Het onderzoek is gedaan door voormalig korpschef van Utrecht Peter Vogelzang. Aanleiding voor het onderzoek was een breuk tussen de ondernemingsraad van de Politieacademie en het bestuur. In het verslag staat dat bij de academie een 'niet meer oplosbare vertrouwenscrisis' is ontstaan door 'het ontbreken van sturend vermogen van de leiding'.

Vrijdag werd bekend dat bestuursvoorzitter Ad van Baal zijn functie neerlegt vanwege het kritische rapport. Hij heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd zo snel mogelijk een opvolger te benoemen.

Opstelten voerde vrijdagochtend overleg over de Politieacademie. Hij wilde niets kwijt over de uitkomst van dit overleg. Wel zei hij dat het 'evident is dat er met de Politieacademie iets moet gebeuren'.

Uit het tot nu toe geheimgehouden onderzoeksverslag, dat in handen is van de NRC, staat dat ook de raad van toezicht en het ministerie 'onvoldoende effectief zijn geweest in hun reactie op de tekortkomingen'. Vogelzang concludeert verder dat naast Van Baal ook lid van het college van bestuur Pieter Tops moet vertrekken.

Opstelten geeft 'op korte termijn' een reactie op het rapport, staat op de website van zijn ministerie.