Politie

AMSTERDAM (Novum) - Politievakbond ACP wil duidelijkheid over berichten dat de politie is gestopt met het opleiden van nieuwe agenten. De NOS meldde dinsdag dat het opleiden van nieuwe agenten is stopgezet, wat een woordvoerder van de Politieacademie aanvankelijk bevestigde. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent het bericht echter.

Ook de Politieacademie ontkent inmiddels via een bericht op de website dat sprake zou zijn van een opleidingsstop. De aspiranten en zij-instromers die dit jaar zouden worden opgeleid, beginnen gewoon aan de opleiding. Wel zijn er momenteel genoeg geschikte kandidaten. Daarom zijn de wervingsactiviteiten gestaakt, aldus de academie.

De NOS stelde dat was besloten tot de opleidingsstop omdat de politie al ruim tweeduizend medewerkers meer telt dan de bedoeling is. Inmiddels meldt de omroep echter foute informatie te hebben ontvangen.

Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie liet in een reactie op het bericht van de NOS al weten dat dit jaar duizend agenten zouden worden opgeleid en dat dat gewoon doorgaat. Hoeveel mensen volgend jaar worden opgeleid, moest volgens de zegsman nog worden besloten.

Volgens hem klopt het wel dat bij de politie zo'n tweeduizend mensen meer werken dan in afspraken met de Tweede Kamer staat."Maar dat zorgt er niet voor dat we nu die duizend mensen niet gaan opleiden. Bij de beslissing dit jaar duizend mensen op te gaan leiden, is gekeken naar de lange termijn. Daarbij is onder meer de vergrijzing meegenomen. Om dat op te vangen, zijn die duizend mensen die we dit jaar opleiden gewoon nodig."

ACP-voorzitter ACP Gerrit van de Kamp meldt dinsdag via Twitter dat de berichten over een abrupte instroomstop vragen om duidelijkheid. De ACP is daarom van plan de kwestie donderdag tijdens een overleg met de minister aan te snijden.