Normal_scholieren_fietsen_stalling

AMSTERDAM (Novum) - Het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is volgens Nederlandse scholieren het nieuwsmoment van 2012. Op de tweede plaats eindigde de zelfmoord van Tim Ribberink, gevolgd door de schietpartij in het Amerikaanse Newtown. Dat heeft de stichting Nieuws in de Klas donderdag bekendgemaakt.

Zo'n zestienhonderd scholieren van zestig verschillende scholen uit heel Nederland konden kiezen uit dertig gebeurtenissen. De dood van Nieuwenhuizen in december na een voetbalwedstrijd maakte het meeste indruk en kreeg 26 procent van de stemmen.

Het nieuwswoord van het jaar is volgens de scholieren Project X-feest, gevolgd door gangnamstyle en Facebookmoord. Het woord Project X-feest, naar het onbedoelde verjaardagsfeest in Haren, werd eerder door woordenboekenuitgever Van Dale bekroond tot woord van het jaar.

Turner Epke Zonderland werd uitgeroepen tot nieuwspersoon van 2012. De olympisch kampioen op de rekstok troefde de Amerikaanse president Barack Obama en astronaut André Kuipers af.