Normal_klaslokaal_schoolklas

 

DEN HAAG - De gemeente Den Haag lijkt succes te hebben geboekt met het terugdringen van het aantal leerplichtige kinderen in de gemeente dat niet naar school gaat. Van het begin van het afgelopen schooljaar (139) tot het einde van schooljaar 2011-2012 (69) is dat aantal gehalveerd. Daarover bericht de website van de Volkskrant.

 

De afgelopen twaalf maanden heeft de gemeente Den Haag extra gecontroleerd op kinderen die langer dan tien dagen thuis blijven van school. Het betreft voornamelijk jongeren in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Dat ze zo lang thuis blijven, heeft diverse oorzaken. Ze hebben bijvoorbeeld problemen thuis of kunnen het schoolniveau niet aan.

Kinderen die lang thuis bleven, zijn door Haagse leerplichtambtenaren gevraagd naar de redenen voor hun absentie. Daarna werd gezamenlijk eventueel een plan van aanpak gemaakt, met als doel de jongere te laten terugkeren naar school.

De Haagse termijn van tien dagen is opmerkelijk, omdat landelijk gezien iemand pas een 'thuiszitter' wordt genoemd na een absentie van minimaal vier weken.


© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres