Gratis kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen moet deze maand toch echt stoppen

Ondanks verwoede pogingen om de proef met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen te behouden, is dat niet gelukt. Dit betekent dat hier eind juni toch echt een eind aan komt. Toch is er ook goed nieuws: startgroepen voor peuters blijven wel. Ouders van peuters moeten twee dagdelen betalen, maar krijgen daar wel drie of vijf gratis bij. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Het doel van project De Kraamkamer was om meer baby’s, dreumesen en peuters in de grensregio op de eigen kinderopvang te houden. Omdat onderwijs in België vanaf 2,5 jaar gratis is, brachten veel ouders uit Zeeuws-Vlaanderen hun kind daar naartoe.

Startgroepen hebben groter effect

Uit het onderzoek naar gratis kinderopvang in de regio blijkt dat de vijftien startgroepen voor peuters een groter effect hebben op het behoud van kinderen. Regiodeal Zeeuws-Vlaanderen dat beide onderdelen van het project financierde, kan dat niet blijven doen. Daarom heeft het ervoor gekozen om alleen de startgroepen te financieren. Dit betekent dat ouders van peuters korting krijgen en slechts voor twee dagdelen moeten betalen. Ze krijgen daar dan drie of vijf gratis dagdelen bij.

Ontwikkelingskansen

“Uit het onderzoek blijkt dat we een groter bereik hebben met de startgroepen dan met de gratis kinderopvang. Er is aangetoond dat de grootste winst voor kinderen wat betreft ontwikkelingskansen valt te behalen op peuterleeftijd”, zo luidt de conclusie van Rianne Vons van kinderopvang Zeeuws Vlaanderen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky