Normal_pexels-cottonbro-6686442

Podcasts zijn een geweldige manier om op de hoogte te blijven van de laatste trends en inzichten in het onderwijs. Of je nu onderweg bent, aan het sporten, of gewoon even wilt ontspannen, een goede podcast kan je inspireren en nieuwe perspectieven bieden. Hier zijn de tien leukste podcasts voor het onderwijs die je niet wilt missen, inclusief onze eigen “Spreekbeurt - de podcast" van de Nationale Onderwijsgids.

Onderwijs podcasts: luister, leer en doe inspiratie op

1. Spreekbeurt

We beginnen natuurlijk met "Spreekbeurt" van de Nationale Onderwijsgids. In deze podcast bespreken we de meest actuele en relevante onderwerpen binnen het onderwijslandschap. Van innovatieve lesmethoden tot onderwijsbeleid, alles komt aan bod. Onze experts en gastsprekers delen hun kennis en ervaringen, waardoor je altijd geïnformeerd en geïnspireerd blijft.

2. Klasse Podcast

De Klasse Podcast is een favoriet onder leerkrachten en ouders. Hierin worden actuele thema's besproken zoals inclusiviteit, didactiek en digitale vaardigheden. Met inspirerende gasten uit het onderwijsveld, krijg je praktische tips en inzichten die direct toepasbaar zijn in de klas.

3. Onderwijs Vandaag

Onderwijs Vandaag is een podcast die je een diepgaande kijk geeft op de dagelijkse uitdagingen en successen in het onderwijs. Elke aflevering biedt interviews met leraren, schoolleiders en onderwijsdeskundigen die hun ervaringen en beste praktijken delen.

4. Leraar24 Podcast

Leraar24 biedt een scala aan podcasts die gericht zijn op professionele ontwikkeling voor leraren. Van klassenmanagement tot differentiatie, elke aflevering is ontworpen om je te helpen je lesgeven te verbeteren en je leerlingen beter te ondersteunen.

5. De Grote Vriendelijke Podcast

Hoewel niet specifiek gericht op onderwijs, is De Grote Vriendelijke Podcast een must-listen voor elke leerkracht en ouder. Deze podcast richt zich op jeugdliteratuur en biedt recensies en interviews met auteurs. Een geweldige bron voor boekentips en leesbevordering in de klas.

6. EdTech Café

EdTech Café is dé podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwste technologieën in het onderwijs. Ontdek hoe je digitale tools effectief kunt integreren in je lespraktijk en hoor van pioniers in het veld over de toekomst van EdTech.

7. Het Onderwijsgesprek

In Het Onderwijsgesprek worden diepgaande gesprekken gevoerd met onderwijsexperts en beleidsmakers. Deze podcast biedt een kritisch perspectief op de huidige staat van het onderwijs en bespreekt mogelijke toekomstscenario's.

8. Juf & Meester

Juf & Meester is een luchtige en informatieve podcast die zich richt op het dagelijks leven van leraren. Van grappige klasverhalen tot serieuze onderwijsthema's, deze podcast biedt een mooie mix van humor en professionaliteit.

9. Education on Fire

Deze Engelstalige podcast is ideaal voor Nederlandse leerkrachten die hun Engels willen bijspijkeren terwijl ze luisteren naar inspirerende verhalen uit de internationale onderwijswereld. Education on Fire brengt verhalen van docenten die met passie en innovatie hun onderwijspraktijk verbeteren.

10. Pabopraat

Speciaal voor (toekomstige) leerkrachten in opleiding is er Pabopraat. Deze podcast biedt inzicht in de opleiding tot leraar basisonderwijs en bespreekt actuele thema's die relevant zijn voor pabo-studenten. Een must-listen voor iedereen die zich voorbereidt op een carrière in het onderwijs.

Blijf op de hoogte van al het nieuws met deze podcasts voor het onderwijs

Met deze tien podcasts ben je verzekerd van een constante stroom aan nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie. Of je nu een ervaren docent bent of net begint aan je onderwijscarrière, er is altijd wel een podcast die bij je past. Vergeet niet te luisteren naar "Spreekbeurt" van de Nationale Onderwijsgids voor je dosis actuele onderwijsinformatie en inspirerende verhalen van mensen die actief zijn in het onderwijs.

Veel luisterplezier!