Schade bij kinderdagverblijf door brand, drie cavia's gewond naar dierenziekenhuis

Kinderdagverblijf De Tovertuin uit Dongen gaat ervanuit dat hangjongeren brand hebben gesticht bij het gebouw. Woensdagavond 22 mei vloog een opbergruimte naast het kinderdagverblijf in brand. De kinderopvang zelf liep flinke schade op en kon donderdag 23 mei niet open. Er raakten drie cavia’s gewond, zij liggen nog in een dierenziekenhuis. Dat meldt Omroep Brabant.

Directieleden Marije Harskamp en Marije van Ruth waren woensdagavond aanwezig bij het schoolkamp van hun kinderen en deden mee aan de vossenjacht. Plotseling werden ze gebeld met de mededeling dat hun kinderdagverblijf in de fik stond.

Opberghok naast het kinderdagverblijf 

Gelukkig bleef de band beperkt tot het opberghok dat aan het kinderdagverblijf vastzit. De kinderopvang heeft wel veel schade. Er zijn vier ruiten gesprongen, ruiten op de bovenverdieping zijn gebarsten en in het hele gebouw hangt er een rooklucht. Het gebouw heeft voor de helft geen stroom meer, vertelt Harskamp.

45 kinderen konden niet naar de opvang vanmorgen. Het kinderdagverblijf bestaat uit een buitenschoolse opvang, een peutergroep en een babygroep.

Cavia's 

Directrice Van Ruth legt uit dat hun drie cavia’s door de brandweer zijn gered. Ze zitten nu in een zuurstofcabine in het dierenziekenhuis van Tilburg. “Een cavia was in shock en had door de stress een bloedend oog opgelopen, de andere twee cavia’s hadden ademhalingsproblemen.”

Hangjongeren 

Het kinderdagverblijf en de St. Jansschool hebben al jarenlang last van hangjongeren op het schoolplein. Het begon met het achterlaten van peuken, maar door de jaren heen werd de overlast alleen maar erger.

De ruiten van de gymzaal werden kapotgeslagen, dakleer van het dak getrokken en grote stenen blokkeerden de deuren van het gebouw.

De school en de kinderopvang hebben twee weken geleden al aangifte gedaan van vernielingen. Ook waren er al beveiligingscamera's aangeschaft, maar deze komen nu net te laat.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk