Nieuw schoolconcept in Kessel-Eik zorgt voor lange dagen met leer- en speeltijd

Op een basisschool in Kessel-Eik wordt geëxperimenteerd met een nieuw onderwijsconcept. Volgend schooljaar zal het onderwijs en de buitenschoolse opvang gecombineerd worden voor de leerlingen. Deze onderwijsvorm moet een oplossing zijn voor verschillende problemen. Dat meldt L1.

De school kan op deze manier blijven bestaan met het lage aantal leerlingen dat er rondloopt. De school zou met het huidige aantal leerlingen namelijk over anderhalf jaar moeten sluiten.

Blokken met leer- en speeltijd 

Het onderwijs en de kinderopvang gaan met elkaar samen. Op een lange dag komen er blokken met leertijd en daar voegt de school ook blokken met speeltijd aan toe. Dat is mogelijk met de tien bso-uren die een kind nu heeft. Hierbij zal het gaan op de maandagen, dinsdagen en donderdagen. De leerlingen blijven op woensdag- en vrijdagmiddag vrij.

Buitenschoolse opvang 

Onderwijsstichting Prisma gaat samenwerken met Hoera Kindercentra. Naast onderwijs krijgt nu ook ieder kind buitenschoolse opvang. Voor de BSO zullen er geen wachtlijsten meer zijn, stelt Rudie Peeters van Hoera Kindercentra.

Personeelstekort 

Het tekort aan personeel in de kinderopvang wordt op deze manier ook aangepakt. Medewerkers werkten in dit concept fulltime. Als je eerst van half drie tot half zes werkte, kan dat nu een hele dag zijn, aldus Peeters.

Prisma en Hoera financieren deze vorm van onderwijs op dit moment. De onderwijsstichting heeft goede hoop dat in de toekomst de gemeente bijspringt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk