BK snapt niet dat plan voor gratis kinderopvang nog steeds doorgaat

Branchevereniging Kinderopvang (BK) ging er vanuit dat er helemaal geen gratis kinderopvang meer zou komen voor werkende ouders, nadat dit plan werd uitgesteld naar 2027. De organisatie zegt verbijsterd te zijn de gratis kinderopvang toch weer terug te lezen in het coalitieakkoord. BK-voorzitter Emmeline Bijlsma begrijpt niet dat het nieuwe kabinet het plan van de D66 alsnog wil uitvoeren. Dit meldt de Telegraaf. 

BK ziet gratis kinderopvang niet zitten, vanwege de voorspelde groei van de wachtlijsten. Voor veel ouders is er straks helemaal geen plek meer voor hun kind, voorspelden ook het Centraal Planbureau (CPB) en Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het plan zou moeten leiden tot meer werkenden, maar heeft volgens de planbureaus alleen maar tot gevolg dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. Bijlsma vreest voor een ‘kinderopvangloterij’.

'Slechtst denkbare stap'

In het coalitieakkoord staat niet wanneer de gratis kinderopvang er komt, maar er is wel aandacht voor de maximum uurprijs die per 2026 wordt bevroren. Een percentage van die maximum uurprijs krijgen ouders dan vergoed via kinderopvangtoeslag. Komt het tarief van de kinderopvangorganisatie hier echter boven, dan moeten ouders hiervoor zelf hun portemonnee trekken. “Dit is de slechtst denkbare stap. Het zet de betaalbaarheid voor lagere inkomens nog verder onder druk en leidt tot onterechte verwijten aan de sector over de prijsstijgingen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky