Nieuw kindcentrum Raamsdonksveer niet aangesloten op stroomnet

Er is straks geen plaats op het stroomnet van Raamsdonksveer voor het nieuwe Kindcentrum Parkzicht. Dat heeft te maken met de overbelasting van het elektriciteitsnet in de plaats in Noord-Brabant. De gemeente Geertruidenberg is druk op zoek naar een oplossing. Dit gaat ongetwijfeld veel geld kosten voor de gemeente, aldus het AD.

Netbeheerder Enexis waarschuwde eerder al dat er voor het nieuwe kindcentrum, gevestigd aan de Parklaan, geen grootverbruikaansluiting beschikbaar zou zijn. Volgens de energiemaatschappij kan het misschien tien jaar duren voordat er weer plek vrij komt op het stroomnet voor grootgebruikers, waaronder scholen.

De oplossing 

De scholenstichting Uniek moest zoeken naar een oplossing, want het gebouw kan simpelweg niet zonder stroom. En er is een oplossing gevonden: een energieopslagsysteem in de vorm van een 822 kWh batterij, gecombineerd met een kleinverbruikaansluiting en zo’n 140 zonnepanelen. Op deze manier kan het multifunctionele gebouw de komende tien jaar worden voorzien van stroom. Dit nieuwe systeem leasen kost jaarlijks wel 65.000 euro. De scholenstichting kan zelf een gedeelte hiervan vergoeden, maar het merendeel van het bedrag moet vanuit de gemeente komen.

De kosten zullen in de komende jaren wel oplopen, waardoor het kostenplaatje over tien jaar bijna een half miljoen zal zijn. "Het is een duivels dilemma”, zegt raadslid Igor van Nunen over de keuze tussen de extra kosten en het uitstellen van de verhuizing naar het nieuwe gebouw. ,,Vooral De Wilsdonck is echt aan nieuwbouw toe. Er wordt al zo lang over een nieuw gebouw voor deze school gesproken dat de leerlingen van toen onderhand zijn afgestudeerd.”

Mocht het in de toekomst duidelijk worden dat er op een andere manier met een ander plan kan worden bespaard, dan moet de wethouder met een nieuw voorstel komen om zo veel mogelijk te kunnen besparen. Dit heeft de raad afgesproken met wethouder Mike Hofkens.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema