Kinderopvangorganisatie Berend Botje heeft al jaren een vaccinatieplicht

Sinds er meer mensen in Nederland rondlopen met kinkhoest en er een mazelenuitbraak is in Eindhoven, komt de discussie of kinderen verplicht ingeënt moeten zijn op de kinderopvang weer op gang. Een van de grootste kinderopvangorganisaties van Noord-Holland, Berend Botje, is het sinds 2019 verplicht om ingeënt te zijn. Dat meldt NH Nieuws.

Op de opvanglocaties van Berend Botje zijn er al vijf jaar geen ongevaccineerde kinderen welkom. Kleine kindjes zijn vaak nog niet ingeënt met het BMR-vaccin (tegen bof mazelen en rodehond), Dat gebeurt pas bij kinderen vanaf 14 maanden, zo stelt woordvoerder Joost Baljé. “Wij willen de allerkleinsten graag beschermen, dat denken we onder andere te kunnen doen met deze verplichting.”

Keuze voor andere opvangorganisatie 

Toen de vaccinatieplicht werd ingesteld zaten er een aantal ouders met vragen. Na een aantal gesprekken hebben een aantal ouders uiteindelijk toch gekozen voor een andere opvangorganisatie. Maar dat is maar een klein gedeelte van het aantal kinderen dat nu op de opvang zit, zo zegt Baljé. De opvang telt ongeveer 3500 kinderen.

Vaccinatieplicht 

Op de website van de kinderopvangorganisatie staat duidelijk dat er een vaccinatieverplichting in het leven is geroepen. Ouders weten van tevoren al wat er van ze wordt verwacht. Ouders die dit niet willen gaan al snel op zoek naar een andere kinderopvang, zo stelt Baljé.

Berend Botje wil zich eigenlijk niet te veel bemoeien met de discussie over vaccinaties. De kinderopvangorganisatie vindt het vooral belangrijk dat mensen goed worden ingelicht over de inentingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk