Personeelstekort in de kinderopvang licht gedaald

In de kinderopvang en op de bso is het personeelstekort licht gedaald. In de peuteropvang zijn de tekorten juist weer een klein beetje gestegen. Kinderopvang werkt! liet ik november een arbeidsmarktpeiling uitvoeren en de resultaten zijn daar nu van bekend. In de kinderopvang toont het personeelstekort een eenzelfde beeld als bij de vorige arbeidsmarktpeiling in juni 2023. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

Kinderopvang werkt! voert sinds juni 2023 drie keer per jaar een arbeidsmarktpeiling uit. In de dagopvang zijn de tekorten met 54 procent afgenomen, tot zelfs 50 procent in november vorig jaar. Bij de bso ging het tekort van 76 procent in maar vorig jaar 73 procent afgelopen november. In de peuteropvang nemen de tekorten juist weer toe, van 33 procent in maart tot 38 procent in november vorig jaar.

Daling van het tekort 

Bij de dagopvang en de bso wordt vanaf maart 2024 een daling van het tekort verwacht. Bij de peuteropvang is dit juist andersom, daar wordt een kleine stijging van het tekort verwacht. Zo’n 16 procent van de nieuwe medewerkers kwamen binnen als zij-instromer.

Personeelstekorten 

De personeelstekorten binnen de kinderopvang spelen in alle regio’s, en dan met name op donderdag, dinsdag en maandag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk