Arbeidsmarkttekort kinderopvang neemt af ondanks toename bij peuteropvang

Sinds juni 2020 voert Kinderopvang Werkt driemaal per jaar een arbeidsmarktpeiling uit. De laatste peiling is uitgevoerd in november 2023. 134 organisaties deden mee aan deze peiling. Het personeelstekort in de kinderopvang vertoont een vergelijkbaar beeld ten opzichte van de vorige peiling uit juni 2023, aldus Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Bij de eerstvolgende peiling in maart 2024 wordt een kleine afname verwacht bij de bso en de kinderopvang. Terwijl er bij de peuteropvang juist een toename wordt verwacht. Bij de organisaties die deelnamen aan de peiling stroomden in het afgelopen jaar bijna 2.800 nieuwe medewerkers in. Dat komt overeen met een instroompercentage van 6 procent. Zo’n 16 procent kwam binnen als zij-instromer. Hier is het volledige onderzoek van Quickscan te vinden. 

Toelichting onderzoek

Uit dit onderzoek blijkt dat de tekorten in de dagopvang ietwat afnemen. In maart 2023 was het zo’n 54 procent, terwijl het in november 2023 50 procent was. Bij de bso was er ook een afname. Tussen de periode van maart tot november was dat van 76 naar 73 procent. In de peuteropvang is, een kleine daling van 5 procent te zien. Van de periode maart tot november steeg het percentage van 33 naar 38 procent.

Ook kan er geconstateerd worden dat er in alle regio’s personeelstekorten voorkomen. Er zijn alleen wel aantoonbare verschillen tussen de regio’s. Er zijn vooral tekorten aan personeel op maandag, dinsdag en donderdag. De woensdag en vrijdag vallen mee. De oorzaken voor de personeelstekorten zijn te weinig geschikte kandidaten, het ziekteverzuim onder medewerkers en de uitstroom van personeel.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema