Scholen beginnen de krapte op het elektriciteitsnet langzaamaan te merken

Sommige scholen, sportaccommodaties en hele woonwijken kunnen niet meer aangesloten worden op het overvolle elektriciteitsnet. En dat wordt alleen maar erger. Tegenwoordig zitten duurzame schoolgebouwen aangesloten aan een dieselaggregaat, zoals bijvoorbeeld de Brede School Zilverackers in Veldhoven-West. Dat is niet bepaald duurzaam. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Het gebouw, waarin twee basisscholen en twee kinderopvangcentra zitten, wordt eind deze maand opgeleverd. Het terrein rondom de school is nu nog een grote chaos met gele machines overal.

Voorlopig geen stroom 

Netbeheerder Enexis kan laatst met een mededeling die je geen enkele nieuwe school toewenst. Voorlopig kan er geen stroom geleverd worden. Dat komt omdat het elektriciteitsnet te vol is. Dat gaat duren tot 2028, want daarna is het hoogspanningsnet pas uitgebreid. De school is namelijk aangesloten op het net van Tennet en ze moeten het elektriciteitsstation gaan verzwaren. Dat heeft tijd nodig.

Niet alleen de school in Veldhoven heeft last van elektriciteitsproblemen. Nieuwe scholen in Raamsdonksveer en Geldrop hebben ook last van het volle stroomnet. De school in Veldhoven is een nul-op-de-meterschool. Dat houdt in dat er zonnepanelen op het dak liggen en dat er gebruik gemaakt wordt van een warmtepomp.

Opening 

Wethouder Mariëlle Giesbertz wil de school over anderhalve maand wel echt openen. De school moet tenslotte alle kinderen uit de nieuwbouwwijk Huysackers gaan onderbrengen.  Zo’n tweehonderd leerlingen krijgen nu al les in noodlokalen naast het bouwterrein.

Noodaccu als tijdelijke oplossing 

De school krijgt als tijdelijke oplossing van de gemeente een noodaccu ter grootte van een zeecontainer.  Deze wordt opgeladen door de zeshonderd zonnepanelen op het dak van de school. Als in de ochtend alle apparaten tegelijkertijd aangaan, het zogenoemde ‘piekmoment’, zal een biodieselgenerator een ‘handje’ helpen.

Scholen en ziekenhuizen krijgen voorrang 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) werkt aan een regeling om maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen voorrang te geven op de aansluiting aan het stroomnet. Zij staan dan boven bedrijven en kantoren wat betreft een aansluiting. Nu geldt namelijk nog het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. In maart moet dat dus anders gaan. Alleen, de keuze tussen een school en een casino is een duidelijke. Als het gaat om een school tegen een ziekenhuis wordt de keuze een stuk lastiger.

Een woordvoerder van Enexis geeft aan dat de voorrangsregeling de schaarste op het stroomnet niet oplost. Er is gewoon op veel plekken in Nederland geen ruimte meer. “De winkel is leeg, dan valt er ook niets met voorrang te verdelen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk