Kinderopvanglocaties Zeeland vieren Yes Day: 'Kinderen voor één dag aan de macht'

Bij zeventien kinderopvanglocaties op Walcheren waren kinderen vrijdag de baas. Het was namelijk Yes Day en dat betekent dat de begeleiders overal ja op moesten zeggen. Dat meldt Omroep Zeeland. 

Vorig jaar moesten de begeleiders allerlei gekke dingen doen, zoals de Lange Jan beklimmen en eten bij McDonalds. “Mijn collega liep de hele dag met staartjes in zijn haar”, aldus Sharon van ’t Kruis, pedagogisch medewerker van de Boomhut uit Middelburg.

Yes Day 

De Yes Day viel ook dit jaar weer bij veel kinderen in de smaak. Naymi van BSO Boomhut zat in een ballonnenballenbak en ging ook een chocoladefontein maken, pannenkoeken eten en met een blinddoek om dingen eten. Het moment dat ze de stad ingingen was voor haar favoriet, want toen moesten de juffen op de markt gaan zingen.

Niet chaotisch 

Esmee Geertse hield de kinderen van BSO Boomhut nog een beetje in bedwang. Chaotisch was het volgens haar niet. Er zijn namelijk wel spelregels bedacht, zodat ze bijvoorbeeld niet met de kinderen naar de Efteling vliegen in een helikopter.

De kinderen mochten bijna alles, al werden er geen gevaarlijke dingen gedaan en de telefoons bleven ook thuis. Yes Day is volgens Van ’t Kruis wel heel goed voor de kinderen. “Kinderparticipatie vinden we erg belangrijk. Kinderen leren we zo op jonge leeftijd om hun mening te geven en het initiatief te nemen.”

Kinderparticipatie 

Een van de managers had de film Yes Day gezien en vond dat de perfecte manier om kinderparticipatie in de praktijk uit te voeren. Het is een beetje een dag om ‘out of the box’ te denken. “Het is een dag dat alles anders is dan anders en dat is voor de kinderen heel leuk.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk