Agrarische kinderopvang wint ook in Drenthe aan populariteit

De agrarische kinderopvang wint aan populariteit. Dat zegt de Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK). Misschien ook wel logisch, want kinderen mogen spelen in het hooi en dieren aaien en eten geven. De Blije Koe in Eeserveen (Drenthe) opende gisteren de deuren. Dat meldt RTV Drenthe.

Eigenaresse van De Blije Koe, Lisanne Boxen, is zelf opgegroeid op een boerderij. Zij weet als geen ander hoe leuk dat voor kinderen is. Het verschil met een ‘normale’ kinderopvang is toch wel de grote, groene buitenruimte. Monique Litjens van de VAK geeft aan dat kinderen ook naar buiten gaan als regent of iets kouder is dan normaal.

Dieren verzorgen 

De Blije Koe geeft kinderen de mogelijkheid om mee te helpen met het verzorgen van de dieren op de boerderij. De leidsters krijgen hulp van de kindjes met bijvoorbeeld het verschonen van het konijnenhok. Ook mogen de kleintjes de kippen en kalfjes voeren.

Agrarische kinderopvang 

Omdat de kinderen heel veel leren is dat ook een reden waarom ouders kiezen voor een agrarische kinderopvang. Zelfs als ze langer moeten rijden om hun kind naar de opvang te brengen, hebben ze dat er wel voor over.

Boxen heeft zelfs een speciaal buitenbed voor de allerkleinsten gekocht. Baby’s slapen namelijk erg goed in de buitenlucht. En als het koud is krijgen een muts op, handschoenen aan en slapen ze in een dikke slaapzak.

De agrarische kinderopvang komt in Drenthe nog niet heel veel voor. Al opent er nog een agrarische opvang in mei. In dezelfde gemeente als waar De Blije Koe gevestigd is.

Populairiteit 

De VAK merkt wel dat populariteit van de agrarische kinderopvang in een stijgende lijn zit. De Blije Koe heeft plek voor zestien kinderen. Vijf plekken zijn nu al vergeven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk