Campagne 'Hartje Winter' laat kinderen ook tijdens regen en kou buiten spelen

Kinderen spelen de afgelopen jaren steeds minder buiten. Ook in de wintermaanden zitten veel kinderen liever binnen dan dat ze de kou trotseren. Daarom organiseren IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind dit jaar voor de derde keer op rij de campagne ‘Hartje Winter’. Vanaf maandag 8 januari doen ruim 3100 kinderopvanglocaties door heel Nederland mee aan de actie. Dat meldt het IVN.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat buiten spelen goed is voor de motoriek, concentratie en gezondheid. Alleen, kinderen spelen in de winter slechts acht uur per week buiten. Dat is de helft minder dan tijdens de zomer. 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten.

Speciaal voor kinderdagverblijven en BSO's 

Daarom hebben IVN Natuureducatie en Humankind enkele jaren geleden de campagne ‘Hartje Winter’ ontwikkeld. Het programma is speciaal ontwikkeld voor alle kinderdagverblijven en BSO’s in Nederland. Kinderen ontdekken op jonge leeftijd dat er niets leuker is dan buiten spelen, zelfs in de winter als het koud is.

Tijdens de campagne is er gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt. Kinderen kunnen spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rondom een kampvuur. De boodschap moet in ieder geval zijn dat naar buiten gaan leuk is.

'Buiten spelen is goed voor de ontwikkeling' 

Projectleider kinderopvang bij IVN Natuureducatie, Marc Vreekamp, vindt het treurig dat kinderen steeds meer binnen achter een schermpje zitten. “Buiten spelen is juist goed voor de ontwikkeling. Voor een gezonde toekomst voor onze kinderen is het belangrijk dat hier aandacht voor is”, aldus Vreekamp.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk