Onderwijsinspectie: geen studenten inzetten bij kinderopvang Eindhoven

De Onderwijsinspectie vindt het geen goed idee om studenten in te zetten in de kinderopvang vanwege het personeelstekort. Daarom ziet het Eindhovense stadsbestuur af van het voornemen om het door de vingers te zien als medewerkers geen diploma hebben. Dat meldt Studio040. 

Om de tijdelijke tekorten in de kinderopvang tegen te gaan zag het Eindhovense stadsbestuur wel heil in het inzetten van mensen die nog aan het studeren zijn. De Onderwijsinspectie keek daar heel anders tegenaan. Dat heeft de inspectie al in oktober laten weten.

Minder zware handhaving 

De kwaliteit van de kinderopvang zou door de maatregel in het geding komen. En dat brengt een risico met zich mee. Gemeenten mogen zelf de keuze maken om minder zware handhaving in te zetten voor de kinderopvang. De overweging moet alleen niet als beleidsinstrument worden ingezet.

Personeelstekort kinderopvang 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat ook achter dit standpunt. De gemeente Eindhoven verwijt Den Haag dat er al lange tijd bekend was dat er een personeelstekort is in de kinderopvang, maar dat er niet op tijd is ingegrepen. Een aantal kinderdagverblijven moeten daarom mogelijk dicht vanwege dit besluit.

Flexibiliteit 

Den Haag is wel bezig om meer flexibiliteit in de kinderopvang mogelijk te maken. Daardoor zou het makkelijker worden om niet-gediplomeerd personeel in te zetten. De gemeente Eindhoven liep iets te ver vooruit op het plan van Den Haag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk